Concerts - De 3 a 12 anys

AQUAFONIA, EL TALLER

nou
AQUAFONIA, EL TALLER
AQUAFONIA, EL TALLER
AQUAFONIA, EL TALLER
AQUAFONIA, EL TALLER
AQUAFONIA, EL TALLER
AQUAFONIA, EL TALLER

TALLER, descripció de l'activitat

Com sona l'aigua? Què sona com l'aigua? Es pot fer música amb aigua? quina música es pot fer amb aigua?

Des d'Aquafonia contestem a totes aquestes preguntes i a moltes d'altres amb l'objectiu principal d'experimentar personalment les diferents possibilitats -musicals i didàctiques- que ofereix el fet d'integrar els sons de l'aigua a les propostes pedagògiques i musicals. 

A través de la percussió corporal ens endinsem en l'acústica variada i infinita de l'aigua. Descobrim instruments -com ara l'udu-, que de ben segur estimularan la nostra imaginació auditiva. Amb els quotidiòfons afonats interpretem música aleatòria, el compositor i director de la qual són les bombolles de sabó. A més, amb les botelles afinades explorem noves propostes creatives per treballar diferents melodies, ritmes i harmonies. 

A més, l'audició aquafònica permet donar valor artístic a tots els recursos presentats durant el taller. Aquesta audició té una gran flexibilitat quant a format i a repertori, amb la intenció de poder ser adequada a tots els nivells educatius, des de llar d'infants fins a secundària, passant per tots els cicles de la primària. El repertori va de la música càlssica als ritmes més moderns, sense oblidar-nos de les músiques tradicionals d'arreu (Turquia, Itàlia, Líban, Brasil, França...).

TALLER-AUDICIÓ, programació pedagògica

 L'objectiu principal d'aquest projecte és descobrir sons que nodreixin la imaginació acústica i que incideixin en les emocions per donar-los un valor artístic. Per això, comptem amb l’art més efímer (la música), amb l’element més universal (l’aigua) i amb la infància. Una combinació bella, pura i infinita.

Precisament per aquesta diversitat de possibilitats, s’han dissenyat els objectius següents per al taller-audició, de caràcter més concret:

  • Descobrir les possibilitats d'instruments habituals a l’aula de música (com la petita percussió) i d'elements fonamentals de la nostra vida (com l’aigua), més enllà de les pràctiques i usos tradicionals.

  • Incentivar l’interès pels instruments de petita percussió, concretament pels instruments de làmines, triangles, esquellots, etc.

  • Estimular el gust per l’escolta de nous sons i integrar aquest efecte amb la pràctica vocal i instrumental.

  • Generar sons pel plaer auditiu, lúdic i creatiu de la pròpia creació i donar-los un valor artístic integrant-los dins un acte musical (p.e. llegir un “quadre d’aigua”).

  • Imaginar i recrear diferents sons relacionats amb l'aigua i pertanyents al nostre paisatge sonor amb el cos o amb quotidiòfons.

Dividim els continguts a treballar en aquest projecte en quatre apartats:

  • Percussió corporal

Desenvoluparem aquesta disciplina tot buscant nous sons que ens recordin l’aigua. Donem valor a la percussió corporal i la tenim present durant tot el procés d’Ensenyament-Aprenentatge.

  • Instruments “aquafònics”

La música és un art compartida per tota la humanitat, que es materialitza de forma diferent en cada subjecte. Ens proposem enriquir i satisfer la curiositat dels participants i oferir-los nous instruments que estimulin la seva imaginació i que els permetin veure l’horitzó acústic una mica més lluny dels límits habituals.  Un instrument que il·lustra aquests nous horitzons és l’udu, un gerro de ceràmica amb un forat lateral. En determinades cultures, és molt freqüent introduir aigua dins l'udu i percudir-lo amb les dues mans: una a les parets del gerro, i l’altra, picant ràpidament al forat per tal d’aconseguir un so greu.

  • Música experimental

Els instruments de petita percussió són idelas per treballar la descoberta de nous sons relacionats amb l'aigua. Per exemple, tan sols introduint-los una mica d'aigua dins podem transformar el seu so estàndard i també podem obtenir glissandos.

Quotidiòfons aquàtics

Els instruments quotidiòfons permeten il·lustrar la idea que la intenció és el que genera l'art. Una cullera colpejant un got d’aigua amb intenció artística pot generar música, mentre que un violí fregat amb l'arquet sense cap criteri tan sols grinyola. Per això, explotar les possibilitats acústiques d'afonar a l'aigua objectes habituals com pilotes, bols, palles, etc. permet fer emergir noves visions del fet de "fer música" i, per consegüent, "fer art".

La metodologia emprada  per realitzar el taller és dirigida, però activa. És a dir: es proposen activitats de diferents índoles (metodologia dirigida) però sempre dinàmiques i obertes a l’espontaneïtat del moment (metodologia activa). La participació, creativitat i imaginació dels alumnes són elements imprescindibles perquè les dinàmiques proposades puguin desenvolupar-se amb èxit. Per això, es fomenta la creació d'un ambient càlid, inclusiu i emocionant per a tots els participants.


Aquest espectacle pot servir per

Concerts familiars / Concerts escolar


Fitxa de l'espectacle

_Tipus d'audició: TALLER-AUDICIÓ,

_Gènere o estil music: Apropem Aquafonia al teu centre educatiu. Una experiència visual, musical i pedagògica per a totes les etapes educatives.


Requisits per l'espectacle:


Disseny gràfic \ VANGUART Programació web:Disseny web, posicionament web, pagines web a girona